Att välja en begravning med hänsyn till miljön visar respekt för naturen och visar att man tar ansvar för kommande generationer. Det är en viktig gest att göra val som minimerar påverkan på miljön även i en sådan här svår tid. Det behöver inte bli dyrare, prata med oss om miljövänligare val.

Vad ska man tänka på om begravningen ska vara så miljövänlig som möjligt?

  • En kista av riktigt trä kräver t.ex. mindre energi vid kremationen än en kista av spånskiva. Det finns också kistor tillverkade av förnybart material.
  • Urnor är ofta tillverkade av trä men det finns även urnor av ekologisk trämassa eller en kombination av potatisstärkelse och träfibermassa.
  • Välj en ceremonilokal som passar antalet gäster. Den kalla årstiden är en kyrka dyr att värma upp och ett litet kapell kan då passa då bättre ur ett miljöperspektiv.
  • Välj gärna säsongens blommor. Man kan också tänka sig att dekorera med blommor från egen trädgård om det är säsong för det.
  • På minnesstunden är det bra om maten är lokalproducerad och ekologisk så långt det är möjligt. Om lokalen är i anslutning till begravningsceremonin så behöver behövs inga extra transporter.
  • Vad som är mest miljövänligt av kremering eller jordbegravning är inte riktigt utrett. Det som talar för kremering är att metaller i kroppen och i kistan återvinns. Det talar för jordbegravning är att kroppen återbördas till jorden.
  • Transporter av kistor och urnor är det som påverkar miljön mest men är också svårast att påverka. Generellt blir det fler transporter med kremationsbegravning än med jordbegravning. Som auktoriserad begravningsbyrå har vi krav på oss att använda så miljövänliga bilar och drivmedel som möjligt.
  • En gravsten tar naturligtvis en hel del energi för att producera, å andra sidan så ska den stå i 25 år så utslaget per år blir belastningen på miljön liten. En del familjer väljer att leta upp en natursten som stenhuggeriet bearbetar.

Som auktoriserad begravningsbyrå arbetar vi i ett ledningssystem där vi varje år höjer vår nivå i kvalitet, arbetsmiljö och miljö. Vi lyder också under SBF:s miljöpolicy som du kan läsa mer om här >>